06/10/13 – Brussel – Marathon

Ivan Smeets heeft afgelopen zondag zijn laatste doel voor dit seizoen bereikt, nl. het uitlopen van een marathon.
Tijdens een van de laatste duurlopen heeft hij beslist om samen met zijn de marathon te lopen omdat ze ook samen de duurlopen hadden gedaan.
Dit was een goede en wijze beslissing van hem omdat zijn voorbereiding ook niet ideaal was; enkele duurlopen moeten schrappen voor het PK en BK estafette, dan nog 10 dagen gefeest in Loret, dan het begin van het nieuwe schooljaar, kortom veel te weinig kilometers in benen om een goed tijd te kunnen lopen + het risico dat hij veel te snel zou starten.
Uitgaande van de duurlooptempo’s lag hun doel, buiten het uitlopen, om te finischen onder de 4 uur.  De eerste 20 km met de peacer van 4uur meegelopen doch deze liep de eerste 19km veel te hard (gem. 5’30″/km ipv 5’40).  Vanaf 20km in een lange bergop lieten ze het tempo te veel zakken waarop Ivan en zijn vader beslisten het tempo van 5’30″/km aan  te houden.
Dit ging goed  tot  km36 (lange klim op de Tervuursesteenweg richting Jubelpark), tevens werden ze vanaf de voet erg gehinderd door de tragere halve marathon lopers, waardoor ze ook nog moesten slalommen.  Gelukkig ging het de laatste 3km bergaf tot de finish.
Uiteindelijk gefinished in deze zware marathon (winnaar in 2u15min en slechts 3 finishers onder de 2u30) in 3u53’30” (dus 5’31″/km), een CR op de marathon voor juniores.  Dwz dat ze van start tot finish constant gelopen gelopen hebben, doch meer zat er ook niet in. Ze waren beiden kapot,doch vooral gelukkig dat we het gehaald hadden.
Ivan heeft van deze uitdaging min. 3 belangrijke dingen geleerd :
1e) marathon lopen is gemakkelijker gezegd dan gedaan (20 km lopen kunnen veel lopers, doch 30km en meer vergt veel training). 
2e) dat je veel karakter moet hebben en niet mag opgeven (de volhouder wint)
3e) dat je veel respect moet hebben voor iedereen die een marathon (of meer) uitloopt (of het nu in 2u10 of in 5u00 is).

  • Petra Jans
    10/10/2013 om 09:48

    Amai, op die leeftijd een marathon als doel stellen én m ook nog uitlopen: chapeau!!

  • Els
    13/10/2013 om 19:24

    Knappe prestatie voor beiden. Fijn dat jullie het met zijn beiden hebben kunnen doen. Een dikke proficiat!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.