21/07/13 – Aalter – 6 uur van Aalter

Els Aelbers, Ghislain Dops en Gust Lathouwers namen in tropische omstandigheden deel aan deze ultraloop.
Els liep in deze tijd 46,152 Km.
Gust liep op deze 6 uur exact 6 m verder dan Ghislain, Gust 60,717 Km en Ghislain 60,711 Km.
Van Els ontvingen we een mooi verslag van deze door de omstandigheden nog zwaardere tocht.

 

 

De 6 uur van Aalter

Na de marathon van vorig weekend, waar we Jacques zijn 300ste  marathon vierden, kriebelde het toch om deel te nemen aan de 6 uren van Aalter.  Echter de verre afstand weerhield me in eerste instantie om deel te nemen en hierdoor was ik niet vooringeschreven.  Door de voorspelde tropische temperaturen kon ik dochterlief ompraten om niet naar het Gaiapark te gaan, maar dat een dagje zee zeker een prachtig alternatief zou zijn.

Zo gezegd, zo gedaan.  Om 6u30 vertrokken we richting Aalter en was ik ruimschoots op tijd aanwezig. Stilaan kwamen de andere lopers binnen en was  het  voor velen weer een mooi weerzien. Ook clubmaats Gust en Ghislain waren ter plaatse en kregen de nodige steun van hun dames.

Om 10uur, na eerst wat mededelingen, werd het startschot gegeven. We zouden zoveel mogelijk rondjes afmalen op een parcours van 2 km. En gelopen dat er werd. Voor velen kon het in het begin niet  snel genoeg gaan. Ik daarentegen, vertrok zo goed als laatste, nog wat last van een verrokken bil, die ik afgelopen donderdag opgelopen had.  Ook de sportdrank die ik vooraf even proefde bleek me niet zo goed te bekomen en gaf me meermaals zure oprispingen.   Dus, rustig aan, langzaam maar zeker, maar zeker langzaam! Menig loper, waaronder ook Ghislain en Gust passeerden  me al in de tweede of derde ronde, maar zoals gewoonlijk laat ik me daar helemaal niet in opjagen.  Ik zocht al meteen hoe ik de ronde zou indelen. Het stukje op de piste met de tegenwind was het stukje om naar uit te kijken. Verder waren er nog twee stukjes schaduw. Deze werden tot 3 keer toe benut om zeker 5 min halt te houden en het lichaam wat verkoeling te geven.  Het ellendigste stuk was het  stuk vals plat omhoog, pal in de zon. Ik was wel de eerste die hier overschakelde naar wandeltempo, maar toch was dit een bewuste keuze.  Omwille van de maagproblemen zou ik iedere ronde een bekertje cola drinken en een half tuc koekje eten. Af en toe wat banaan.  De eerste rondes werd er nog wat voorzichtig omgesprongen met de spons om te vermijden dat de voeten nat zouden worden maar na enkele rondes kon er niet genoeg water uit de spons geknepen worden. Ook van de tweede sponsstand werd gretig gebruik gemaakt en in de laatste rondes keek ik ook weer uit naar de verfrissing van de supporters op het hellend stuk.

Toch liep het tot km 30 niet erg vlot. Ik vreesde een beetje om hier 6 uur te lopen en niet eens de marathonafstand te overbruggen. Maar stilaan voelde het beter, raakte gewoon aan de hitte. Ook het feit dat andere lopers het moeilijker kregen deden me inzien dat ik het er zo slecht nog niet vanaf bracht. Tillo waar ik korte tijd mee samen liep, liet me weten dat hij op 42 km in de cafetaria zou gaan zitten om in laatste instantie zijn laatste 195m af te leggen en zo de marathonafstand te beëindigen.  Ik liet me hierdoor niet verleiden en zou doorlopen tot de 6 uur volbracht zouden worden. Zo haspelde ik er nog 2 rondjes bij, onderweg nog genoten van de beste sportdrank, aangeboden door supporters en bereikte ik 46km 152m. Goed voor de 51ste plaats van de 85 starters. Geen whaawprestatie, maar gezien de omstandigheden, toch maar mooi vol gehouden. Klein detail, dit is me nog nooit overkomen na een marathon, want meestal ben ik de dag na de marathon wat zwaarder dan ervoor, maar voor deze keer toch eens een uitzondering, bijna 2 kg minder op de weegschaal, volgens de garmin was deze wedstrijd goed voor het verbranden van 2621 cal.  Dus, het zal vandaag veel drinken worden. Met deze temperaturen, geen probleem!

Toen ik vanmiddag onderweg van het werk naar huis fietste, (goed voor 7,5 km) vroeg ik met toch wel af hoe ik gisteren in zulke temperatuur zo’n afstand wist  te overbruggen?

Ook Ghislain er Gust hebben het voortreffelijk gedaan. Gust, die tot 30 km haas speelde, haalde 60,717 km en Ghislain moest dit keer voor 6 m onderdoen en liep maar liefst 60,711 km. Chapeau mannen, jullie hebben het voortreffelijk gedaan.

Na de wedstrijd, daar ben ik dan wel de snelste in, stond ik als eerste onder de verkwikkend koude  douche. Jongens wat deed dat deugd en heeft duidelijk zijn effect niet gemist. Geen stramme spieren the day after!

Na de wedstrijd werd er nog gezellig verbroederd en dat Kirsten me nog wat later zou oppikken dan oorspronkelijk gepland, was door dit gezelschap helemaal geen probleem.

Een woordje van dank aan Joeri, voor de voortreffelijke organisatie. Je moet het toch maar doen en jij bezorgde voor menig loper een unieke ervaring!

    Plaats een reactie

    Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.