Erik Heggen in de States

Nog tot december verblijft Erik Heggen in de Verenigde Staten.
Een verslag van zijn verblijf ginds tot nu toe.

Door zijn mooie resultaten op de unief in Leuven, kreeg Erik de kans om via Erasmus ,voor 4 maanden naar Illinois te gaan, en daar verder te studeren.
Erik kennende, werd dus alles tot in de puntjes voorbereid, om zowel zijn studies als zijn trainingen te kunnen combineren.
Net voor zijn vertrek werden door hem en trainster Sandra de eerste planning van 8 weken opgemaakt.

Enkele dagen na zijn vertrek, ontvingen we al de eerste mailtjes. En zoals altijd blijkt dat Erik al alles onder controle heeft.
Hij weet precies hoe en wat, geniet van alles wat rond hem gebeurt, is ondertussen al met de eerste lessen begonnen, heeft al geregeld dat hij van kamer kon wisselen.
Omdat er ééntje bij hem lag, die toch maar “eigenaardig” leek, en hij liever met een “sportief type” de kamer deelde. J

2 minpuntjes: gezond eten is er verschrikkelijk duur, en overal vind je “fastfood”, en hij  kan jammer genoeg niet in het “atletiekteam” meedraaien, omdat hij maar voor 4 maanden blijft en ze hem dus niet kunnen inzetten in de competitie.
Maar dat zal Erik er niet van tegen houden, er keihard tegen aan te gaan.

Elke week krijgt Sandra alles in detail door, wat hij van het schema heeft kunnen afwerken, met de trainingstijden en het trainingsgevoel, en alles wat nodig is.

Erik is een TOPSPORTER, in elk opzicht: hij blijft studies en sporten combineren, moet vaak ook schema’s herplannen, en leren tevreden zijn met iets minder(prestaties) omdat hij in zware periodes van studeren komt, maar probeert zijn basis altijd zo hoog mogelijk te houden. Hij is altijd bezig met de toekomst, met zijn doel…………. En zal er alles aandoen om dat proberen te halen.

En ook al lukt het eens niet met zijn sport, dan nog geeft hij de moed niet op, en streeft naar het volgende………….
Want ondanks dat het niet met zijn sport gelukt is in 2012, haalde hij wel één van de beste resultaten , in zijn studies……….

Hier volgen enkele fragmenten uit zijn mailtjes:

11 september:

We zijn nu al 3 weken ver met school en het is wel echt heel veel werk, maar er zijn hier ook vele leuke dingen! Mijn zus is nu op het moment hier en ze is enorm onder de indruk van de infrastructuur hier.

Ik heb een beetje een plan gemaakt voor komend jaar met als einddoel het EK U23(Europees Kampioenschappen 2013)

-Op school gebied:
Ik neem hier nu 6 vakken op, die normaalgezien voor 6 studiepunten tellen, dat is redelijk zwaar…

maar ik heb een vak genomen dat nu wat intensiever is en half oktober stopt.
 Dan doe ik thuis in januari nog 1 vak van 3 studiepunten(aangezien ik hier dan toch meer dan een maand voor heb kan ik dan nog heel goed doortrainen) zodat ik aan een totaal van 39studiepunten van de 60 studiepunten van het hele jaar heb gedaan. In het 2e semester moet ik dan nog 4 vakken doen, 3 van 6 studiepunten en 1 van 3studiepunten, wat wil zeggen dat ik veel tijd zal hebben om goed en veel te trainen. Dus kan ik vanaf wanneer ik thuis kom op 24/12 volle bak doortrainen en heb ik dus wat minder lessen dan normaal.

-Op trainingsgebied:
Het gaat redelijk goed tot nu toe, ik ben zondag wel gevallen op mijn heup zoals je zal zien in het trainingsschema maar het begint alweer beter te gaan.

Ik probeer wel vaak bv voor de les 's morgens nog wat stabilisatie, lenigheid,… te doen en hier ook veel aandacht te schenken aan bv enkelstabilisatie, evenwichtsoef,…
Op Sandra’s vraag hoe het kwam dat hij gevallen was, of hij niet kon verdragen dat er iemand “sneller” was dan hem op de trainingen J kreeg zij als antwoord “zo spectaculair was het niet, ik ben uitgegleden in de douche” J

1 oktober:

Hoe gaat het daar nog?
Hier gaat alles nog goed. Ik had vorige week een heel drukke week met 3 examens op 3 dagen daarmee .
Bij de examens was het wel heel even zwaar met enkele korte nachten, maar het is uiteindelijk goed gekomen en tegen het einde van de week kwam ik er weer helemaal door met trainen.

Ik ben al helemaal gewend aan het Amerikaanse leven, heb al heel veel ervaringen opgedaan die ik nooit ga vergeten en dingen geleerd waar ik nog veel aan ga hebben in de toekomst.
Ik mis op training wel heel erg een trainer om nog juist dat stapje meer te kunnen doen, maar ik denk dat ik toch zeker een kleine voorsprong  heb door zo vroeg te beginnen!

Met Charlotte (Erik’s vriendin) gaat ook alles nog heel goed met dank aan de moderne communicatiemiddelen. Mijn ouders komen binnen een dikke 2 weken, dus dat is ook wel iets om naar uit te kijken.
In november hebben wij een weekje verlof en wilden we met alle internationals een week doorheen de westkust van Amerika trekken (LA, las vegas, San Francisco,…) in de week van 19 november. Is dat goed voor jou? Misschien is het niet slecht van dan een weekje rust te nemen want anders is het seizoen nog héél lang, neen?

Ah ja, misschien ook wel belangrijk te vermelden, ik heb de resultaten van mijn eerste examen al binnen en heb 95% gehaald, ik zat bij de 10 beste van ons jaar van 458 mensen dus ik was wel tevreden 😀

 

11 oktober:

Mijn 2e examen heb ik 94% gehaald! 

Ik heb hier ook contact met Thomas Pieters een Belgisch toptalent in golf en hij heeft nog op de sportschool in Hasselt gezeten(ik denk bij Kelly in het jaar?). Thomas studeert hier ook aan de University of Illinois!

Over de trainingen, ik begin me stilletjes aan echt goed te voelen op training, ik krijg men passen echt gedraaid precies zelfs op de lange afstanden, zie onder de 20'/100m op de 1600m. 

Volgende week heb ik nog 2 examens en dan valt mijn eerste vak weg. Dat is wel een hele opluchting. De hoeveelheid leerstof zal daardoor wel wat minderen en dan ga ik nog extra trainingen invoegen met stabilisatie enzo.

Kunnen we het misschien ook eens hebben over het nieuwe schema? Ik wil dan misschien enkele keren 2x per dag trainen als dat mogelijk is .
Ik ben trouwens heel tevreden van het schema, er zit echt vanalles wat in, snelheid, tempo's, lange tempo's,… 🙂
Dit jaar wil ik echt alles op alles zetten, nu ik eens vanaf januari kan doortrainen wil ik echt eens zien wat eruit kan komen. Ik ben in ieder geval super gemotiveerd voor komend seizoen.

 • Frank schepers
  17/10/2012 om 12:11

  Schitterende kerel met een schitterende toekomst voor hem. Een voorbeeld voor heel Atla.

 • Geert De Troyer
  17/10/2012 om 12:53

  Dit moeten fantastische ervaringen voor je zijn. Hoe je erin slaagt om studies en topsport te combineren, getuigt van heel veel maturiteit en doorzettingsvermogen. Geniet van elk moment.

 • Sabine Borghoms
  28/10/2012 om 13:43

  Gefeliciteerd, Erik! Je verhaal moet iedereen beroeren. Wens je veel succes.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.